Kde sa vyrábajú svetové značky?

Kde sa vyrábajú svetové značky?
29. júla 2014 Marek Bakajsa
In Žurnál

Kto hovorí, že všetko je z Číny nemá celkom pravdu. Väčšina toho, čo nosíme denne je práve z Ázie – oblečenie však už nepochádza len z Číny.

Čína je dokonalý stroj na kópie, no čínsky priemysel sa postupne zameriava na oblasti s vyššou pridanou hodnotou – odevné značky presúvajú svoju pozornosť do susedných a lacnejších štátov. Tamojšie podniky fungujú ako obrovské stroje chŕliace státisíce rovnakých výrobkov podľa zákaziek európskych, či amerických značiek.

Značky ako GAP, H&M, či Marks & Spencer využívajú sieť obrovských tovární po celej Ázii, ktoré napríklad dostanú zákazku na milión svetrov. V Bangladéši nájdeme skoro 5000 textilných tovární a krajina je druhým najväčším vývozcom oblečenia po Číne. Minimálna mzda sa tu pohybuje okolo 40 dolárov na mesiac a preto sa netreba čudovať, že v okolitých krajinách má továrne väčšina známych značiek.

V Bangladéši vyrába svoje oblečenie napríklad HM, Zara, Tommy Hilfiger, Adidas, Nike, Gap, Levi’s. GAP napríklad nájdete v Hong Kongu, či na Filipínach, švédsky H&M aj v Indii, Egypte, či Turecku, Marks and Spencer aj v Maroku a Indonézii.

Globalizácia v oblečení
No oblečenie čo máte na sebe určite nepochádza len z oblasti juhovýchodnej Ázie, či Číny. Svetová mapa textilu je oveľa pestrejšia. Napríklad svetoznáme polo tričká od Lacoste, po ktoré si Slováci chodia do Parndorfu, pochádzajú hlavne z Peru, či Maroka.

Ponožky Happy Socks síce hlásajú Designed in Sweden, vyrábajú sa však v Turecku. Nohavice, či polo tričká od Original Penguin k vám cestujú zo Srí Lanky. Košele od známych značiek majú často visačku Made in Malaysia, tie od Abercrombie and Fitch šijú na africkom Mauríciu. Obleky Hugo Boss sa šijú aj na Slovensku a americké značky obľúbujú Kambodžu, kde musia pracovníci tovární vyžiť z 3 dolárov na deň. 98% všetkého oblečenia predaného v USA pochádza zo zahraničia, kde si pracovníci v textilnom priemysle zarobia 14 dolárov za deň, narozdiel od amerických 88 dolárov. Aj preto si visačku Made in USA môže dovoliť čoraz menej značiek – medzi najznámejšie patrí American Apparel, či 25% tenisiek New Balance, ktoré si na Made in USA postavili marketing.

Výsledkom globalizácie je napríklad mesto Datang v čínskej provincii Zhejiang, odkiaľ pochádza až tretina ročnej svetovej produkcie ponožiek – tých sa tu vyrobí až 8 miliárd párov.

Tak čo, odkiaľ máte oblečenie vy?

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]