Náramkové trendy: Náramky z gumičiek, náramky priateľstva, či Power Balance

Náramkové trendy: Náramky z gumičiek, náramky priateľstva, či Power Balance
15. septembra 2014 Marek Bakajsa
In Žurnál

Náramky, podobne ako iné doplnky sa vezú na vlnách popularity. Jednu taku sme zažili u nás v 90. rokoch, keď prišli náramky priateľstva. Vedieť viazať náramky priateľstva sa vtedy považovalo za životne dôležitú vlastnosť, dievčatá si medzi sebou vymieňali vzory a metódy a galantérie sa tešili rekordom v predaji bavlniek.

Neskôr sa na vrchol popularity náramkov dostali napríklad balančné náramky Power Balance, ktoré sľubovali asi všetko od vyrovnania energií vášho tela, až po zlepšenie športovej aktivity – prostredníctvom hologramu.

Množstvo známych aj neznámych, no hlavne naivných ľudí, nosilo okolo roku 2010 na ruke práve tento gumový náramok s hologramom. Asi naozaj verili, že im kúsok gumy prinesie rovnováhu.

Neskôr na Slovensko zavítali Cruciani čipkované náramky z Talianska. Značka, ktorá si zakladá na svojej visačke Made in Italy, vtedy vďaka šikovnému PR a cieleniu na celebrity oslovila masu najmä ženskej populácie. Cruciani ponúkajú neskutočné množstvo kombinácií – na stránke majú vyše 600 druhov čipkovaných náramkov za cca 12€. Keďže výrobná cena takéhoto náramku sa pohybuje v pár centoch, náramky Cruciani patria podľa nás k najziskovejším produktom planéty.

Dnes tu máme napríklad Rainbow Loom – náramky z farebných gumičiek, ktoré pobláznili celý svet (napríklad Kate Middleton, Davida Beckhama, či Miley Cyrus). V roku 2013 sa stali najhľadanejšou hračkou na Google. Podobne ako pri náramkoch priateľstva je návod ako viazať gumičkové náramky cennou devízou a malý plastový stav na pletenie náramkov najdôležitejšia vec na svete.

Rainbow Loom vymyslel malajzijský imigrant z Michiganu Cheong Choon Ng, ktorý sa chcel zapojiť do hier svojich dcér – vymyslel si tak malý stav na pletenie a odvtedy nerobí inžiniera v automobilke Nissan, ale dnes predáva milióny sád na pletenie náramkov ročne.

A podobne ako Cruciani, náramky priateľstva, či Power Balance, aj Rainbow Loom čoskoro prevalcuje iný trend. Budú to námornícke náramky, alebo niečo úplne iné?

[]