Ako si vybrať slnečné okuliare?

Ako si vybrať slnečné okuliare?
2. marca 2017 Marek Bakajsa
In Žurnál

Polarizačné, matné, lesklé, tint, či zrkadlové sklá, rôzne veľkosti, či UV filtre, kategórie a hlavne dizajn, ktorý sa hodí k určitým typom tváre. Kto sa v tom má vyznať? Poradíme vám s výberom tak, aby ste si vybrali tie najlepšie z našej ponuky.

Vyberte si okuliare podľa typu svojej tváre
Nie každému sa hodí každý typ slnečných okuliarov – či už máte okrúhlu, oválnu, štvorcovú, podlhovastú, srdcovú, či trojuholníkovú tvár, pre každého sa hodí iný tvar. Pripravili sme pre vás prehľadnú infografiku, kde nájdete rady, ktoré okuliare sa hodia ku ktorým typom tváre. Samozrejme dizajn je vec subjektívna a mali by ste to nechať aj na vlastný vkus.

Vyberajte väčšie sklá
Väčšie v tomto prípade znamená lepšie. Väčšia ochrana očí, menej miesta pre prienik svetla. Ideálne sú okuliare so širšími stráničkami (lepšie sú teda Wayfarer ako Aviator, no často za cenu obmedzeného zorného uhla)

Pozor na veľkosť
Rozmery rámu máte väčšinou uvedené priamo na okuliaroch. Na stráničkách nájdete tri čísla – napríklad 59-138-18. Prvé číslo udáva šírku očnice, okuliarovej šošovky. Druhé číslo je dĺžka stráničky a nakoniec tretie číslo udáva rozmer nosníka, vzdialenosť medzi ľavou a pravou očnicou.

Materiál
Najčastejšie nájdeme na trhu okuliare z plastu, kovu, či umelých vlákien (acetát celulózy). Rozdiely sú napríklad v hmotnosti – rám by mal byť odolný, no zároveň ľahký. Aj preto pri našich okuliaroch uvádzame hmotnosť a materiál, z ktorého sú vyrobené. Výber materiálu je hlavne o osobnej preferencii – niekomu vyhovuje plast, inému kov.

UV filter a kategória ochranného filtra
Všetky nami predávané okuliare majú UV 400 filter. Aj tie najlacnejšie okuliare predávané na Slovensku ich majú. Okuliare UV 400 poskytujú štandardný 100 % systém ochrany. Dôležitejším údajom je priepustnosť svetla – tu sa okuliare delia do 5 kategórií – od 0 s bezfarebným, alebo veľmi svetlým filtrom, až po kategóriu 4 s veľmi tmavým filtrom, ktoré prepúšťajú len 3-8% viditeľného žiarenia. Kategória 0-1 je vhodná skôr ako módny doplnok, nakoľko prepúšťajú príliš veľa slnečného žiarenia.

Farba skiel
Mnohí považujú tvrdenie – nevidieť mi oči, to sú dobré okuliare za pravdivú. Nie je to však úplne správne. Svetlé sklá nám zužujú zreničku a do oka tak vniká menej žiarenia. Naopak tmavé sklá nám zreničky rozširujú a do oka vniká viac slnečného žiarenia. Lepšie ako tmavé sklá sú zrkadlové sklá, ktoré natoľko nerozširujú zreničky a ešte aj časť slnečného žiarenia odrazia. Žlté sklá napríklad zvýrazňujú kontrast a zvyšujú rozlišovaciu schopnosť, hnedé či sivé sklá skresľujú farby len minálne a sú tak ideálne za volant. Zelené sklá sú ideálne na každé použitie, modré okuliare sú naopak nevhodné na šoférovanie, nakoľko znižujú intenzitu červenej a zelenej.

 

Krátky slovníček  pojmov
Polarizačné šošovky – polarizačná sklá majú v sebe zabudovaný filter, ktorý znižuje (odráža) množstvo svetla, ktoré preniká do oka. Používajú sa v slnečných okuliaroch, pri ktorých záleží na výkone – zlepšujú videnie a sú tak vhodné pri športe, či pri šoférovaní.
Gradient filter – Jednoduchý filter, ktorý je vlastne farebným prechodom skiel okuliarov. V spodnej časti majú gradient sklá svetlejší odtieň, smerom nahor má šošovka tmavší odtieň.
Fotochromatický filter – Fotochromatické, alebo stmievacie okuliare my v portfóliu nemáme – no sú celkom inteligentné. Podľa intenzity svetla tmavnú a blednú a prispôsobujú sa tak svetelným podmienkam.

 

Vyberáme slnečné okuliare

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]