Produkty, ktoré milujeme: Kreslo Barcelona

Produkty, ktoré milujeme: Kreslo Barcelona
10. septembra 2014 Marek Bakajsa
In Žurnál

Ikona moderného dizajnu patrí k najznámejším dielam minulého storočia. Nie je to ani obraz, ani socha, ale kreslo, ktoré pokojne môžeme nazvať najznámejším kreslom na svete: kreslo Barcelona.

Spoločné dielo Ludwiga Mies van der Rohe a Lilly Reich bolo vytvorené špeciálne pre interiér nemeckého pavilónu na barcelonskej svetovej výstave. Prvýkrát sa však objavilo už predtým ako súčasť slávnej vily Tugendhat v Brne.

Luxusné celokožené kreslo Barcelona ohúrilo kvalitou spracovania – patrilo k slávnym kusom nábytku, ktoré boli vytvorené pre špecifický interiér a prekonali jeho povesť.

Práva na výrobu originálnych kresiel Barcelona dnes patria firme Knoll a za jeden kus si zaplatíte od 5000 do 7000 dolárov, podľa druhu použitej kože. Aj vďaka cene ho nájdete v minimalistických vilách milionárov po celom svete.

Originálne kreslá sú však skoro celé ručná práca a ak chcete nájsť pravý kus, hľadajte podpis autora na jednej z nožičiek.

Kreslo Barcelona patrí k najčastejšie zobrazovanému nábytku aj vo filmoch: videli ste ho napríklad v Iron Manovi, v Twilighte, v Casino Royale s Jamesom Bondom, v American Psycho, Down with Love, či v novom Tronovi. Repliku od rôznych predajcov s rovnakým typom koženého prešívaného čalúnenia a oceľovými nohami môžete na trhu nájsť za cca 600€.

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]