Slávne kreslá

Slávne kreslá
5. novembra 2015 Marek Bakajsa
In Štýl, Žurnál

Čím to je, že väčšina svetoznámych kresiel je dielom architektov? Či si už zoberieme Barcelona Chair od slávneho Ludwiga Mies van der Rohe, alebo Tulip od Eero Saarinena, možno každý architekt v duši túží po vytvorení kresla.

Ktoré sú kreslá, čo pozná celý svet?

Kreslo Thonet No. 14

Kreslo Thonet No. 14

Možno prvým celosvetovo známym kreslom bolo kreslo No. 14 od firmy Thonet. Le Corbusier toto kreslo považoval za dokonalý, praktický a elegantný dizajn – presne spĺňajúci zadanie pre masovo vyrábané kreslo. Po prvýkrát sa použila technológia ohýbaného dreva v masovom merítku – veď Thonetiek sa len v rokoch 1859 – 1930 predalo vyše 50 miliónov kusov.

Kreslá sa vyrábali v susednom Česku a možno aj preto túto dizajnovú klasiku dodnes nájdeme aj v našich domácnostiach. Kreslu/stoličke Thonet patrí aj prvenstvo v plochom balení, ktoré do dokonalosti doviedla IKEA – Thonetky sa dodávali rozobrané, tak aby zaberali čo najmenej miesta. Sú známe z reštaurácií a kaviarní po celom svete a je celkom možné, že ste na jednom už sedeli. 

Kreslo Wassily

Kreslo Wassily

Kreslo Wassily (alebo Model B3) je jedným z predstaviteľov moderného nábytku ovplyvneného nemeckým hnutím Bauhaus. Dizajnér Marcel Breuer vytvoril v rokoch  1925-1926 kreslo pre Thonet pod menom B3. Kombinácia bezšvových oceľových trúbok (v tom čase technologickej novinky) a kožených popruhov dodávajú kreslu moderný vzhľad aj po 90. rokoch. Kreslo podobne ako Thonet zosobňuje základné heslá funkcionalizmu: priemyselná výroba, štandardizácia, sériovosť, ale aj technika, použitie nových materiálov a funkčnosť.

Ďalším slávnym kreslom v našom výbere je kreslo Barcelona z roku 1929 – kreslo bolo prvýkrát použité pre vilu Tugendhat v Brne, no je pomenované po Svetovej výstave v Barcelone, kde slúžilo ako zariadenie nemeckého pavilónu. O kresle Barcelona sme už písali ako o produkte, ktorý milujeme. Stačí však spomenúť, že originály sú stále poväčšinou ručná práca – aj preto sa cena originálu od firmy Knoll pohybuje v cenách od 5000€ vyššie. 

Kreslo BKF Hardoy Butterfly

Kreslo BKF Hardoy Butterfly

Kreslo Butterfly, Hardoy, alebo BKF (podľa iniciálok autorov Antonio Bonet, Juan Kurchan and Jorge Ferrari Hardoy) z roku 1938. Argentínske štúdio sa inšpirovalo skladacími plážovými kreslami z USA, či Anglicka a vytvorilo ikonický dizajn, ktorý je lákadlom aj dnes. Stačil im na to len rozkladací kovový rám a kus trvácnej látky na vytvorenie sedáka a opierok.

Ikona priemyselného dizajnu od švajčiarskeho dizajnéra Hansa Coraya – to je kreslo Landi z roku 1938. Hliníkové kreslo s perforovaným sedením a opierkou chrbta presne vyjadruje švajčiarsky dizajn – minimalizmus a precíznosť s váhou len 3 kilogramy.

Originálne kreslo Landi od Vitra

Kreslo Landi

Najmä dvadsiate a tridsiate roky znamenali pre dizajn kresiel veľmi plodné obdobie – modernizmus, avantgarda, ale aj minimalizmus si našli svoje uplatnenie. Útlm nastal počas II. svetovej vojny kedy boli materiály ako oceľ, či hliník potrebné pre iné účely a novinky prišli až po vojne.

womb-knoll

Kreslo Womb

Knoll #70, kreslo Womb od Eera Saarinena z roku 1947 prinieslo oblé línie, ktoré si zákazníci zamilovali – najmä preto, že doslova pozýva sadnúť si. Womb, po slovensky ženské lono, je odpoveďou na sťažnosti ľudí, ktorí si nikdy nevedeli nájsť komfortnú polohu pri sedení. Saarinen však nepriniesol zlepšenie len pre pohodlie sedenia, Womb je unikátne aj z pohľadu technologického spracovania, na ktoré si dal vždy záležať – aj preto jeho kreslá patria k ikonám dizajnu minulého storočia.

K zaujímavým počinom povojnového obdobia patrí DAX (Dining Armchair with X-Base), alebo Eames Fiberglass Armchair, prvé zo slávnych kresiel manželskej dvojice Charlesa a Ray Eamesových v roku 1948. DAX najprv vytvorili z kovu, ako príspevok do súťaže o lowcostové kreslo budúcnosti. Neskôr ho vďaka zdokonaleniu práce s plastami vyrábali z tvrdeného skleného vlákna a dnes sa vyrába z polypropylénu, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Až dnes sa docielil vzhľad, ktorý Eamesovci požadovali – matný plast. DAX bolo prvé z masovo vyrábaných kresiel budúcnosti.

Kreslo DAX

Kreslo DAX

Zaujímavosťou týchto nadčasových dizajnov nie je len to, že sú dookola kopírované a repliky si môžete kúpiť za desatinu ceny originálu. Nabudúce si predstavíme ďalšie z ikonických kresiel, ktoré sú aj po 50 rokoch stále funkčné a žiadané – napríklad Tulip z roku 1956, či Ball Chair z rokov šestdesiatych.

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]