Kto je hipster?

Kto je hipster?
12. augusta 2014 Marek Bakajsa
In Žurnál

Pojem hipster dnes slúži na škatulkovanie mladých ľudí, ktorí chcú byť iní – ich kultúru charakterizuje alternatívnosť, autentickosť (keď nie reálna, tak aspoň predstieraná) a samozrejme nezávislosť a dôraz na individualitu.

Hipsterom sa však v dnešnej dobe nazýva kdekto a toto slovo slúži skôr na pomenovanie celej generácie mladých ľudí, ktorí hľadajú alternatívu.

Pojem hipster síce vznikol už v čase jazzového veku v úžasných 20. rokoch minulého storočia, boom hipsterov prišiel až koncom deväťdesiatych, začiatkom tohto tisícročia.

Typického predstaviteľa hipsterstva by ste dnes našli v jednej z cool štvrtí v New Yorku, Berlíne, či Londýne. Ak navštívite Williamsburg v NY, Kreuzberg v Berlíne, či Hackney v Londýne – všade uvidíte zástupy podobných týpkov, ktorí vyzerajú akoby ich štýl ani veľmi nezaujímal a pritom opak je pravdou.

Ich poznávacím znamením sú skinny jeans rôznych farieb, oblečenie z všelijakých zdrojov, napríklad zo second handov, či vintage shopov, obľuba výrazných rámov (napríklad okuliarov Wayfarer), či starých tenisiek napríklad značky Converse.

Ak by sme žili v USA typický hipster by miloval značky ako Urban Outfitters, či American Apparel a jazdil by na fixie bicykli bez prevodov. Typický hipster sa asi charakterizovať nedá – no typickým, stereotypným obrázkom hipstera je týpek oblečený v štýle drevorubača (flanelové košele sú naozaj in) s bradou a farebnými Wayfarermi. A nesmieme zabudnúť na cardigan v akejkoľvek veľkosti, a počúvanie hudby, o ktorej ostatní ešte ani nepočuli. A náramky všetkých možných druhov.

Slovenský hipster by sa dal charakterizovať ešte aj počúvaním radia_FM, návštevou festivalov, nezávislých kín a prísnym pohľadom na svoje okolie. Charakterizovať hipsterov je však naozaj ťažké, bez ohľadu na ktorej strane barikády ste. Niektorí si z ľudí, túžiacich trochu vytŕčať robia nemiestne žarty, druhých nová vlna štýlu inšpiruje.

Čo si o hipsteroch myslíte vy? Patríte k nim, či skôr nie? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

[]