Fjällräven: Ikona sveta ruksakov

Fjällräven: Ikona sveta ruksakov
10. augusta 2014 Marek Bakajsa
In Žurnál

Åke Nordin mal iba 14 rokov, keď vyrobil konštrukciu na batoh, ktorá bola prvým krokom v histórii spoločnosti Fjällräven. Åke bol skautom a miloval prírodu, no nebol spokojný s batohmi, ktoré sa vtedy predávali.

Ako správny skaut teda vyrobil z dreva jednoduchú konštrukciu, ktorá prenášala váhu batohu na hornú časť chrbta, k nej prišil plátno a na svete bol prvý ruksak z dielne Fjällräven. Keďže sa v horách jeho batoh zapáčil aj ďalším turistom, Åke získal niekoľko objednávok – no samotnú značku založil o desať rokov neskôr vo svojom rodnom mestečku Örnsköldsvik v centrálnom Švédsku.

Svetovú slávu si značka vydobila najmä legendárnym batohom Kånken z roku 1978, ktorý s obľubou využívajú generácie ešte aj dnes. Kånken sa vyrába v desiatkach farebných kombinácií a v piatich veľkostiach, no stále si vie nájsť nových a nových fanúšikov. K ikonickým ruksakom sa postupne pridali aj ďalšie veci ako stvorené pre pobyt v prírode – oblečenie, stany, či spacáky.

No najznámejším produktom firmy ostáva najpopulárnejšou “tvárou” firmy batoh KÅNKEN.

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]