Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/e/9/e99e0d48-cea0-46d7-9dad-ebef64fc56fd/pickle.sk/web/wp-content/themes/atelier/swift-framework/core/sf-page-heading.php on line 164

Legendárne okuliare Wayfarer

Legendárne okuliare Wayfarer
21. apríla 2015 Marek Bakajsa

Okuliare Wayfarer od americkej značky Ray Ban sú bezpochyby najobľúbenejšími slnečnými okuliarmi súčasnosti. Málokto však vie, že rovnakú popularitu zažívali v 60. rokoch. A hoci ich 90. roky „pochovali“, od roku 2007 sa znova dostali na pozíciu „imidžoviek“

Pôvodné „wayfarerky“ boli navrhnuté v roku 1952 Raymondom Stegemanom a rovnako ako Ray Ban Aviators, aj tento model bol určený pre pilotov. Zámerom bolo, aby im okuliare chránili oči pred slnečnými lúčmi (z toho „ray ban“ – niečo ako „zákaz lúčov“), ale aby zároveň vyzerali elegantne a vkusne. Hoci boli okuliare navrhnuté predovšetkým pre mužov, ironicky ich preslávili práve ženské hollywoodske ikony. Originálne Ray Ban majú zahnuté sklá, ktoré v dolnej časti priliehajú viac k tvári.

Wayfarer na filmovom plátne

Okuliare Wayfarer hrali dôležitú úlohu aj vo filmoch – vidieť ste ich mohli napríklad v kultovom filme Raňajky u Tiffanyho, kde ich na sebe mala Audrey Hepburn. Počas 50. a 60. rokov si „wayfarerky“ získali všetkých od Boba Dylana a Jamesa Deana, cez Marilyn Monroe až po Johna Lennona. V 70. rokoch ich propagovali módne domy Dior a Yves St. Laurent, pokus o „disko kolekciu“ inšpirovanú dobou však príliš nevyšiel.

V 80. rokoch hrozilo, že upadnú do zabudnutia. Pred koncom ich zachránila len 50.tisícová zmluva týkajúca sa ich propagácie vo filmoch a seriáloch. A tak sa vďaka Tomovi Cruiseovi
(Risky Business), Johnovi Belushimu a Danovi Akroydovi (The Blues Brothers) stali opäť módnym doplnkom. Pokračovali filmy ako Miami Vice, Moonlighting, a The Breakfast Club a predaj len u značky Ray Ban dosiahol 1. 5 milióna. Krátko po „filmovom boome“ sa „wayfarerky“ začali objavovať na nosoch Michaela Jacksona, Madonny, Elvisa Costella, The Ramones či U2.

90. roky a začiatok 21. storočia boli pre okuliare Wayfarerrelatívne ťažké. Okuliare boli považované za elitárske a pozérske, za čo mohli vďačiť narastajúcemu emo hnutiu. V roku 2007 ich na svetlo sveta znova pretlačili módne ikony ako Chloë Sevigny, či Mary-Kate Olsen a v roku 2008 ich spropagoval Robert Pattinson vo filme Twilight.

Boom Wayfarerov 
Súčasné modely sa predávajú okrem tradičnej palety aj v rôznych extravagantných farbách a vzoroch. Vzhľadom na popularitu okuliarov Wayfarer bol tento model inšpiráciou aj pre iné značky a módne domy ako Ralph Lauren, Police alebo Vans. Neznačkové wayfarerky však dostanete už za pár eur napríklad u nás na pickle.sk v štýlovej potlači camo s matným prevedením.

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

[]